Het projectie mechanisme

Het projectie mechanisme

Wat is dat nou precies?
Hoe zit het projectie mechanisme in elkaar?
Als we dit mechanisme door en door begrijpen zijn we altijd in staat bewust in onze relaties te staan. Vriendschappen, liefdesrelaties, relaties in welke vorm dan ook.
Dan gebruiken we onze relaties precies waarvoor ze op ons pad zijn gekomen…..Onze eigen groei, ontwikkeling en heling.

Wat we meestal doen, als we geraakt worden door een ander is zelf ten strijde te trekken (vechten = vervormd Yang) of we stoppen met oprechte communicatie en trekken ons uit de relatie terug (vluchten = vervormd Yin).
We geven de schuld aan die ander over hoe wij ons voelen. Terwijl de ander, hoe erg het gedrag ook is, slechts iets aanraakt wat in ons aanwezig is.
SCHULD schuiven is projectie……..
Mijn onbewuste favoriete manier was ten strijde te trekken. Ik was flink doorgeslagen in mijn yang energie.
Het moge duidelijk zijn dat zowel vechten als vluchten als gif werkt in onze relaties.
Beiden doen we vanuit angst. Angst om oprecht kwetsbaar te zijn en onszelf bloot te geven. Maar…….waar angst is, kan in principe geen liefde zijn.
Vechten, vluchten of bevriezen is een instinctieve reactie wanneer er gevaar dreigt. En is een prachtig instinct wanneer er plotseling een beer voor ons zou staan en er dus echt gevaar dreigt…….
Meestal bestaat er in onze relaties (ik spreek niet over de gewelddadige relaties) niet een dergelijk gevaar. Reageren we dus met vluchten en vechten op een denkbeeldig gevaar.
Wanneer we doen wat we altijd hebben gedaan krijgen we wat we altijd kregen….
Vanaf nu stoppen dus met vechten of vluchten en in plaats daarvan gaan we het projectie mechanisme gebruiken om alle oude pijn in onszelf te helen.
Wanneer we hier vol overgave mee aan de slag gaan en aan de slag blijven is iedere ‘vijand’ uiteindelijk je beste vriend.
Die collega die altijd zo naar doet, je partner waar je je dood aan ergert, de agressieve mensen in het verkeer….!!!Zelfs de mens met narcistische trekjes…….
Elke keer als JIJ geraakt wordt door het gedrag van de ander en er boosheid, verdriet bij jou boven komt en jij de instinctieve neiging hebt om de ander eens even een lesje te leren, in de tegenaanval te gaan, of hem/haar vanaf nu te negeren of zelfs vriendschappen te verbreken en communicatie te weigeren…….
KEER bij jezelf naar BINNEN!!!!! (Gezond Yin)
Voel wat het gedrag van die ander bij jou teweeg brengt. Waarom word je boos. Waarom ben je verdrietig. Waarom voel jij je gekwetst?
Wat voel je? Voel jij je tekort gedaan, voel jij je onbegrepen, voel jij je vernederd, verlaagd……
En lijkt het gedrag van die ander en de emotie die je daarbij voelt op een situatie uit je verleden? Gedroeg je moeder zich zo, of juist je vader? Of wellicht een leerkracht? Heb jij hierdoor valse overtuigingen gekregen over jezelf…..
(Ik ben niets waard, lelijk, dom……, ik ben anders, niemand begrijpt mij, ik mag mezelf niet zijn)
Koppel dan de huidige emotie met een situatie uit je verleden en verwerk alsnog die pijn van vroeger.
Is er overwegend boosheid, voel dan die onverwerkte boosheid. Komt er juist verdriet boven, voel dan het onverwerkte verdriet.
Wanneer jij zo omgaat met de mensen die voor korte of langere tijd op jouw pad verschijnen kun jij de wonden uit je verleden helen.
Aanvankelijk kun je deze verantwoordelijkheid zelf op je nemen los van of die ander dit werk ook doet. Het gaat immers om jouw groei.
Uiteindelijk krijg je hiermee ook het geschenk dat je op een bepaald moment relaties en vriendschappen die niet goed meer voor je zijn (lees: waarbij je niet meer kunt groeien) liefdevol los kunt laten.
Bovendien kun je dan uiteindelijk jezelf en anderen oprecht vergeven.
Ik heb hier al geruime tijd mijn levensstijl van gemaakt…….Het is de weg naar geluk………Doe je mee?
(Oh ja…..en ik bedoel hiermee natuurlijk niet dat je het gedrag van de ander maar goed moet keuren of dat je het allemaal maar over je heen moet laten komen. Uiteraard niet , want dat zou immers niet liefdevol naar jezelf zijn.
Stel duidelijk, doch liefdevol je eigen grens, en benoem hoe jij bejegend wil worden. En hoe jij zeer zeker niet bejegend wenst te worden. Stap dan uit de situatie……en voel……